Tuesday, 14 February 2012

PENGALAMAN TEMUDUGA SPP 2012

SEBELUM INTERVIEW


segala bagai dasar dihafal, study isu semasa, pasal pendidikan, subjek course dan perkara berkaitan




AKHIRNYA TIBA SAAT UNTUK DIDUGA


Borang pemarkahan yang diberikan oleh urusetia untuk di bawa masuk ke bilik temuduga



Suasana di ruang bilik menunggu untuk diinterview di Hotel Sri Malaysia , K.Terengganu
TATACARA TEMUDUGA

oleh : Sya Az (brdsarkan pengalaman temuduga SPP 2012)
*wajib pakai nametag sebelah kiri
*temuduga dalam Bahasa Melayu kecuali panel minta ckp english. tp mmg BM coz prosedur temuduga penjawat awam mmg hanya menggunakan BM except TESL
*ahli panel 2orang.... seorang dari SPP (Dato' Ismail) seorang lg dr KPM (Pn Zah)
* interview berkumpulan (5 orang) mengikut senarai nama yg ada dlm website SPP
*proses temuduga sy dan rakan2 di bilik 1&2....file sijil dan salinan akan dikutip oleh urusetia sewaktu sesi pendaftaran. masa nk masuk tu, kami xdibenarkan bawa handbag. masuk tu lenggang kangkung xbawa apa. buku rph sume dia xminta dan xnk tgk...untuk kumpulan sy, xde microteaching.

*First masuk ketuk dulu. bila dia suruh masuk, baru anda masuk. jarak antara calon dgn meja panel hanya lbh kurang sebuah kerusi..calon duk sebaris menghadap panel ikut susunan nama. mmg dekat la dgn panel...ucap salam dan bila dia suh duduk br anda duduk.
*sebelum mula intvw panel jelaskan prosedur interview. walaupun interview grouping, tp markah individu.

*masa 1 jam / 1jam 15 minit


PENGALAMAN TEMUDUGA
Di bawah adalah pengalaman interview oleh rakan-rakan ISMP bermula drp tarikh temuduga iaitu 30 Jan- 14 Mac 2012

(maaf susunan teks di bawah x berapa kemas, dah puas edit ^^,)

------------
Wan Norida
salam kawan2...saya bru pas abes intebiu pagi tadi kat HSM k.trengganu(major BM n minor Sastera) lam bilik 1.
Alhamdulillah , panel2 yg sgt baik, malah mereka pulak yg lebih2 bercakap..masa sejam setengah tak terasa pun...tup2 dia ckp, sampai kat sini saje, sbb masa dah lebih..ok,ni antara soalannya..

1)perkenalan diri (4 minit)...tp dalam bentuk situasi perkenalan dlm kelas (konon2 kta cikgu baru)...time ni kena promosi diri betul2(katanya)....jgn singkat sgt...makesure fitkan dengan masa yg dia dah peruntukkan.
2)macam mane kita nak bagitau kat anak2 murid bahawasanya BM ni penting dan wajib dipelajari...
3)setuju tak kalau saya(panel) cakap subjek BM ngn sastera kurang diminati?(setuju @tidak)...n y?
4)bagaimana nak tingkatkan minat murid belajar BM n sastera...
p/s:kawan2 yg ada blazer pakai je, sbb nampak lagi cun n kemas, saya tak pakai tadi..hohooho n sijil original  spm make sure bawak jugak even dah ada sijil stpm..cz ada sorang akak tu takleh interbiu sbb takdak sijil spm okies...tan sri tu ckp lau takdak aral posting bulan 4 nie...moga kita semua termasuk dlm golongan yg akan dipostingkan tue,,so, lastly wish u guys best of luck okies..:)


--------------------------
Saifullah bin Ismail (p.Islam)

Pertamanya Alhamdulillah Wa Syukurillah telah selesai di temuduga..

Masa temuduga : 1 Jam (12.45-1.45pm)

Ingin berkongsi beberapa perkaraa dan beberapa nasihat buat kawan2 yg akan ditemuduga nanti..berikut adalah soalan temuduga group saya, ada 4 ja sebenarnya=)

1.Perkenalkan diri (pegawai SPP)..pegawai kami tu yang senaraikan apa yg mereka nak masa perkenalkan diri

-Nama

-Univerisiti Mana

-Sumbangan ketika di Univerisiti, apakah kekuatan kita ( kalau nak sebut tentang jawatan2 yg dipegang pun boleh, dan aktiviti2 masa di Univerisiti dan sekolah ) Penemuduga bertanya kepada saya tentang apa penglibatan saya di Univerisiti, sebagai contoh saya sebut tadi tentang menganjurkan program motivasi, dia tanya balik motivasi yang macam mana yang awak buat?? jadi saya jawab dalam bentuk kepimpinan

-Kenapa minat nak jadi guru (mula2 saya sebutlah guru itu satu pekerjaan yang mulia dan sebut tentang hadis Mulianya seseorang yg belajar dan mengajar, pastu Penemuduga tu terus potong, saya tak nak jawapan macam tu, semua boleh bagi jawapan macam tu, dalam hati memang psiko betul...hehe

saya terus ubah mengatakan saya berminat menjadi guru untuk membimbing masyarakat dan niat untuk membantu anak pelajar sekarang ke arah kebaikan...barulah diterima..=)

banyak masa dihabiskan masa sesi perkenalan dan jawapan kena direct to the point dan biar depa faham apa yg kita nak sampaikan

2.Cikgu2 tengok TV ke tak?

jadi saya jawablah tengok dan ditanya semula kenapa gur perlu tengok tv...hehe

saya jawablah kerana peljar sekarng banyak dideahkan dengan tv dan pengaruh tv cukup kuat..dan sebagai seorang guru, saya perlua melihat apa siaran2 yang ada supaya apabila ditanya oleh pelajar, saya tahu dan pelajar tidak akan dapat merendahkan martabat seorang guru itu sendiri

3. Saya bagi awak masa 40 minit untuk awak mengajar di dalam kelas, sebutkan kaedah ayng sesuai dan kaitkan denagn teori2 pembelajaran.
Saya pilihlah tajuk sedekah, dia bukan nak kita mengajar tapi jelaskan macam mana kita nak gunakan set induksi, perkembangan isi kita nak guna kaedah apa dan sampailah kepada penutup. Kalau saya nak share jawapan, panjang sangat kot, rasanya kawan2 faham apa soalan yg penemuduga mintak..
dan yang sangat2 penting...saya ulang, dan yg sangat2 penting, kaitkan semua kaedah pembelajaran denagn FPI dan FPK, Wawasan 2020..ini yang penemuduga nak dengar perkaitannya..


Untuk soalan di atas kalau ditanya, pastikan kawan2 telah ready tajuk yang difikirkan terbaik dan pilih kaedah terbaik untuk dihuraikan..pastikan setiap kaedah itu betul dan anda faham dengan kaedah yang anda gunakan...sebagai nota, bezakan antara simulasi, demonstrasi, lakonan dan tunjuk cara

3. Apakah Tekni Penyoal yang baik?
Antara jawapan kami
1. Soalan hendaklah jelas
2. Di sampaikan dengan suara yang jelas dan nyata

Nasihat saya kepada kawan2 semua, apa2 pun jawapan anda kena kaitkan dengan FPI,FPK, Nilai2 murni wawasan 2020..dan isu2 semasa...ini yang dinyatakan oleh penemuduga di akhir sesi kami tadi.dan nasihat mereka jadilah guru yang realistik yang mana jangan semata2 teori tapi guru kena fleksibel dengan keadaan semasa dan keadaan sekitar.
Yang penting jangan terlalu neves sehingga lupa apa yang dibaca.banyakkan sebut AL-Latif dan selawat sebelum masuk dalam bilik penemuduga

*contoh soalan kumpulan lain
1. Apakah bezanya Uluhiyyah dan Rububiyah?
2. Beza antara FPK FPI
3. Persamaan FPK FPI
INi sahaja yg dapat saya kongsikan..segala kekurangan mohon di maafkan=)

Semoga yang lain dapat mengambil manfaatnya




-----------------------------------------------

Nur Hidayah
(pendidikan Islam)

iputrajaya
ntrview td kul 7.30..bilik 1 group2..
mula2 perkenalkan diri sebaik mungkin..gtau pngk sb dia xtau pngk kte..dia xtgok pun fail..sebelum msuk bilik tya group yg bru kuar dia tya pasal ape...lebih kurg ja soalan dia...tp group 1st td dia tya fpi...relax2 jgn gabra..cuba senyum2 ngan org sekeliling..kenal psti sape rakan yg akan msuk same nti n gtau suh saling mentopup..

1)tya psal fpk ..ape maksud seimbang dan harmonis...xleh nak auta sb datuk merupakan org yg membentangkan fpk pd 1986..soalannya lagi..kalau ibubapa tya ape dia seimbang tu.knp nak bg anak sy seimbang?.jawapannya..berikan kepada murid mengikut keperluan...klu murid dah pandai kne tgok ape yg dia kurang tu pstu bru guru bt ape yg patut..mcm org jepun klu kte bg dia bljr bhs melayu, itu bkan keperluan pd dia..jd kne kenal murid dlu ,pastu bru bg keperluan yg sepatutnya...

2)fungsi raja ade 7 sebutkan...ijwpannya...)ketua agama,ketua adat istiadat mlayu,ketua bhsa melayu,ketua yg jaga 50% tanah melayu n lain2..

3)sebutkan rukun negara sorang satu...

soalan dari ustazah cemerlang,
1) ape tugas ketua panitia..ade 15 sume ,,sorg sebut 2 tugas..(masa ni dia provok skit ..drpd huraian kita,,
2)hari ni valentine, sape sebenarnya valentine ni.?..time ni dia tuju ja soalan pd siapa yg dia nak..(yg ni 2org ja kne)
3)tuju kat seorg ja..soalannya brape tarikh islam hr ni?..
4) ape makanan kegemaran nabi?..sorg sebut dua...
yg soalan last xbrape ingt sb sume dapat jwab soalan n jawab ramai2..santai2 ja bincang mcmne nak menarik minat murid tuk suka pada kita..bru nak bg jawapan, datuk dah bg jawapan guru yang baik...then gelak2 senyummm sampai keluar pun senyum.xpsti brp lama duk dlm bilik td..tp rasa kejap sgt duk dlm bilik tu...group 1 td 40mnt ja..semoga semua diberi kemudahan k..

------------------
Naza Shikin (p. Islam)

Nk share tuk temuduga hr ni..penemuduga sama dgn semalam....sgt2 best...rileks menjawab soklan...soklan pertama...sebutkan ape FPK...dr fpk tu dato tu wujudkan soklan...ape mksud potensi?bagaimana nk kembangkan potensi murid?selain p&p apakah cara lain tuk kembangkan potensi murid...pastu beralih ke ustazah punya soklan lak...ape tugas ketua panitia pendidikan islam...ade 17 sume..bg 2 sorg nk ringkas jer...sume jwb dgn tenang..tp ustzh tu pn kata...pasni kena blik study lg yer..ade dlm buku rekod...xprasan lah tu..hahaha...kurg tepat lh tu mknanya...pastu ustazah tu tnya skrg bape rabiulwal?..smgt mengenai bulan kelahiran rasulullah msih trasa kan?pastu ustzh tu pn kata selain dr sirah rasulullah mgenai nama ibu,nama datuk,pkcik,ibu susuan n bese2 kita dgr ni, leh x citekan selain drpd ini mgenai rasulullah yg jrg2 org dgr n tau?sgt sempoi soklan kn?tp cara menjawab kena hati2...jgn lari dr tajuk soklan...last skali dato bg tip..sbg guru jgn kedekut ilmu...hr2 kena share ilmu dgn murid...ilmu tambahan lah mksudnya tu...so jgn lupe praktikkan..bg ana..ana suka share 1 hari 1 hadis...mmg best..disamping kita blajar mghafal hadis nabi...pljr pun suka...OK SELAMAT BERAMAL N GOOD LUCK SUME

---------------------------------
Shina Ris


Temu duga di JPN Kedah, 15/02, Opsyen BM.

1. Kekuatan dan kelemahan diri yang ada sebagai guru
2. Cara kenal pasti kekuatan dan kelemahan diri 
3. 1 Malaysia
4. Isu perpaduan (diskusi lebih kepada konteks peranan guru)
5. Wawasan 2020
6. Perbezaan konsep penerimaan dan toleransi
7. MBMMBI (Maksud, tujuan, strategi pelaksanaan)
8. Satu soalan tatabahasa

-------------------------------------
Are Keem

penkongsian (bilik 2 putrajaya) Geografi pagi tdi
masuk je....
(dato sorang ngn cikgu cemerlang geografi)...cm sempoi tapi dato soalan agk mencabar ler...

soalan  
1. Nape nk jadi cikgu
2. kepentingan unsur humor dlm ngaja.
3. dok perak kan..ape ciri2 keistimewaan geografi ngri perak.
4. pendapat tentang pengeluaran biji timah di perak.
4. kena ngaja...........tajuk ciri sungai (takleh pilih cm group sblum 2)
5. pelajar tak mnt geo cm na nk bg mnt???
6.berapakan unjuran ekonomi negara dan eksport..
yang lain tak igt ler...sejam setengah dlm blik iv.

renung2kan dan selamat beramal....hahaha (jgn lupa fokus kepada minor gak ye.



-----------------------
DeA ElorA

ramai kwn2 yg tanya2 mcm ne situasi yg kne mengajar 4 minit.. ni pengalaman sy di hotel seri mlysia bilik 1... tan sri akn ckp, setiap org kne mengajr.. mse 4 minit.. x kisah sapa nk mula dlu sbb semua kna.situasi dlm kelas, ari 1..kami nk tgk kebolehan mengjar, berkomunikasi, hubungan dgn murid dan mcm2 lagi lah dia ckp... tp hnya 4 minit..bilik 2 sempit.. xda white bord ke apa.. so apa yg sy bt, bgun, bg salam kt murid, sapaan: tanya siht ke x, bgthu strt ari akn ajr pe kt kelas, lps 2 perknlkn diri.. ( promosi diri , tp yg penting2 shja) sbb kalau meleret2 x smpt mengjar.. lps 2 msuk induksi set.. induksi buat lh smthing yg menarik,, lps 2 kaitkn dgn pe nk ajr,,then lps sebut" ari ni cikgu nk ajr ____-", panel pn ckp stop.panel set mse, ckup 4 minit, kne stop.. jdi kne pndai2 urus masa.. ni panel sy lah.. lain ngeri, lain panel, lain cara.. ^_^g.lck semua.. YAKIN PADA KEBOLEHAN DIRI DAN HARGAI PELUANG YG DTG NI

-------------------------

Salam rkn2…sy nk berkngsi pnglmn iv arini…
htl seri mlysia,k ternggnu…14/2 ( 10pg -11.40pg)…group 2…,perdagangan
1.prknlkn diri
2.ape itu jeri?
3.wat kn rp dlm pelbgai kaedah( perlu ade objektif pmbljrn,induksi,lngkah1,langkah2,xtvt pljr,penilaian , kesmpuln,refleksi) <- scra lisan… = subjk perdagangan
*wat rkn2 yg ambik econ mcm sy, tp nama under list perdgngn better stad sal subjek ni…sbb sy td langsng xtau sal bab pdngng sbb sy opsyn econ,jd sukar sgt pd sy nk hurai smua aspek diats mmdng kn panel bg bab shja( bab 5)…sdng kn sy lgsg xtau ape yg ade dlm bab itu…
4. Fungsi spp?
Pd rkn2 yg blum gud luck ek…hrp mudah2an lulus dgn baik..huhu...

-----------------------------------

Riduan Wan

hotel seri malaysia K.terengganu bilik 2.
1.perkenalkan diri.
2. FPK dari aspek JERIS
3. Kaedah pengajaran
4. Bekas2 pm dan sumbangannya.

----------------------------------

Enche Hafiz

salam..kmarin sy iv kt hotel seri malaysia blik 1 jam 9.30 pg..opsyen sy Kesusasteraan Melayu n Minor BM...syukurla dpt 2 panel yg xstrict..sorg pengetua n sorg Tan Sri..masuk blik tu..die awl2 lg ckp..wt rilek je..ckgu kene rilek aje..die ckp die xnk tny byk2 soklan..yg nama2 org ke ape ke, die xnk tny ..die suh nt keje, ingt la nk ingt...tgk internet je...iv sy kmarin dlm 50 minit..soklan langsung tdk menyentuh nota2 yg dibaca..
1. mikroteaching dlm 4 minit sorg ..dimulakan dgn perkenalkan diri..
2. die soal pasal opsnyen-Kesusasteraan Melayu dan BM...dia tanya kenapa byk skolah2 skrg menutup kelas aliran sastera dan tdk mnwarkan mataplajaran sastera lg di skolah,...knp dipinggirkan..
3..bagaimana nak tarik pelajar agar minat dgn pengajaran Kes.Melayu..
4. die soal kwn sy..apa yg anda fhm tentang istilah" Pelajar berjalan ke sekolah, berlari pulang..."..pastu istilah " pergi mcm ribut,balik mcm semut"...
5..apa yg anda fhm tentang ' Guru Penyayang"..
Lepas tu die ceritakan pengalaman die dlm bidang pendidikan mengenai masalah disiplin plajar...kemudian menjelaskan guru2 skrg perlu menyediakan diri dgn pelbagai kemahiran..guru serba boleh..menyanyi, bersyair, berpantun, bermain alat muzik..guru harus jd contoh pd pelajar...
itu shj yg ditanya dlm blik 1 kelmarin..gud luck kwn...




-----------------------------

Intan Nur Hidayah



alhamdulillah dah selesai interview kt Jabatan Pelajaran Kedah...
isnin- 9.30 am


just nak share dgn kngkwn.interview utk TESL students..biasenye kte akn kne jwb in bm& bi utk diff questions..
just get ready dgn isu2 semasa & bkn berfokus semata2 pd pendidikn
alert jugak dgn isu Wawasan 2020, the importance doing lesson plan.set induction & reflections & alert jugak fsl NKRA, MBMMBI :)
gdluck !




--------------------------------------------------
Karmila Khlib




salam...rakan2 ismp..alhamdulillah, baru selesai iv tghari td. opsyen Bahasa Melayu tmpat di bilik 1 JPNJ. t.kasih kpd rakan2 yg bkongsi pgalaman temuduga masing2. Buat yg akan ditemuduga esok n hari2 strusnya sedikit pgalaman dr sya :


1. Penemuduga minta perkenalkan diri. Nyatakan nama, asal, pendidikan awal, opsyen (minor&major), CGPA & apa yg sdang anda lakukan skrang. kemudian penemuduga tnya kita dtg utk jwatan apa. jd perlu ingat PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH DG 1-1
2. Nyatakan FPK.perlu sebut 1 demi 1 perkataan yg tkandung dlm FPK tersebut. kemudian penemuduga tnya apa maksud potensi(bakat/kebolehan) dalam FPK n kaitkan dgn pengajaran didlm bilik darjah. (sepanjang perbincangan, penemuduga turut kaitkan dgn teori behaviorisme, kecerdasan pelbagai dan pendektan pembelajaran seperti kontekstual dan konstruktivisme.
3. setiap ahli diminta menerangkan dsar2 dibawah Dato'Seri Najib.Penemuduga sebut dasar & kita terangkan. antaranya MBMBI, 1M1S,KSSR, PBS & NKRA (pendidikan).
4. Seorng drp kami dimnta utk membuat mikroteaching dan yg lain menjadi pelajar.perlu beri respon agr dpt mbantu dri sdri & rkan2 yg lain.
5. Drp mikroteaching tsebut, kami dminta memberi komen tentang pengajaran tersebut dan penambahbaikan yg perlu. kami juga ditanya mgenai RPH. Perlu sebutkan satu persatu item yg terdapat dlm RPH dari mta pelajaran, kelas, masa dan sehinggalah refleksi pengjran.
6. penemuduga juga tnya mengenai Bahasa Melayu Baku dan 3 elemen penting dalam mengplikasikan kpd pljr ialah sebutan, intonasi dan ejaan yg betul.

#sebenarnya terlalu byk yg ingin sya bkongsi, tp nanti rakan2 jemu pula nak baca kan. apa pun nasihat saya ambil tahu serba sedikit mengenai dasar2 terkini dalam negara.

smoga bjaya kpd rakan2 yg lain :-)

--------------------------
Mohd Hafizul>>sejarah

soaln dia perkenal diri,maksud kedua fpk, perasaan masa dapat temuduga, perkara yang membanggakan kita dalam minggu lepas, bila kali terakhir bersedekah, cara guru menerapkan nilai murni, maksud sekolah, pengurusan kelas, perkara yang paling membanggakan selepas upsr, apa beza kita dan kami, hahhahaha..tu jer yg ingat ....
ni soalan yg saya kena
1)cerita perasaan anda bila dapat temuduga spp
2) terangkan peristiwa yg memmbanggakan anda dalam minggu lepas 3)1s1m-maksud..
4)kali terakhir anda menderma..
5) cara penerapan nilai murni oleh guru..6)kaedah pengurusan kelas.....nilik n0 3......soaln selalu berubah n jawapan yg sikit jer...hahhahaha
---------------------------------------------
Rozimah Rahim

panel ada 2 org..datuk normah(wakil spp),en.aslan(jpn tganu)...kedua2nya ok.mcm sesi sy td soalan2 y diberikan semuanya bsifat umum.sesape ada idea blh bg jwpn.tp kalau ada y diam,dia akan mintak org tu bg pndpt lak..soalan individu cuma dia tya nama,asal,u mane..tu je..
bersifat umum-maknanya soalan tu xda tuju kat sape2.
mcm sy td soalan2 dia bkaitan
  • YDPA, 
  • LINUS, 
  • SBT(cth sekolah,kriteria utk dpt sekolah sbt,persaingan peringkat antarabgsa,cara mewujudkn pgajarn kreatif&inovatif, 
  • cara nak promosikan pahang(sy org pahang), 
  • isu hangat di pahang bkenaan lynas...ni sume soalan dr datuk normah. 
  • kalau dr encik aslan bkaitan sekolah dia tya pasal surat pkeliling sekolah.. 
  • kena bncgkn peranan panitia, 
  • berapa kali panitia bmsyuarat..
--------------------------------------------
Bulan Syai' Ezal

saya dah tahu akan kena mengajar... base on kawan2 dari grop no 1-3 semua kena mengajar so saya and kawan yg satu grop prepare la ! losson plan mmg xder and x perlu... justterang topik yg kita cnfident nak bawak..
mcm sy td saya buat "pembukaan Kerajaan melayu Melaka" so just prepea untuk sek induksi and poit sikit-sikit.. tu jer
lepas setinduksi.... then masuk sikit poit terus dia kata "ok stop" next .. heheheh xsampai pon 10 minit berdiri.... but depend kat interviewer tu la... mcm sy tadi dia stay tak suruh saya duduk pon wpon dah nak habis poin yg di ajar kat dalam tu... hahha ! tapi alhamdullah semua under cover.... [tips : pakat ngan member2 yg bakal dalam gruop sekali kita tu untuk tidak pasif semasa kita buat p&p... and bagi siap2 klu yg nak diwng jawab..... so masa kita soal pelajar xder la diowng tak tahu lgsung... lg bagus deside setsiap tajuk korang agar tidak dable tajuk nanti]
grop base on senarai nama yg dikeluarkan..... satu grop 5 orng.. so dari situ boleh tau dah sapa dok kelompok kier
----------------------------------------------
Umm Haqeem (BA +PAI)

Kwn sy kt trg kene ngajo..
  • ape sbb sy perlu awk jd guru, 
  • j.kurikulum, 
  • peranan anda sbg panatia, 
  • cntent rph , 
  • peranan guru agama, 
  • trgkan akseskan diri pd pendidikan.. 
  • sape tau jwpn tu.. 
  • ape mksd akses.. 
  • n iv kna speaking arab n wt micro teachg 3min(set induksi) huu
----------------------------------------------
Wan Faridah Wan Isa

sekdr perkongsian...kwn sy pendidikan moral...soalan dia tentang sek2,dasar pendidikan..kaitkn ngn bidang..fpk...terengganu..
------------------------------------------------
Abdul Rahman Usman

4 perkara yg di nilai dan perlu dititik beratkan.. (selepas sei ditemudugadi putrajaya)
1-Ketrampilan
2-Pengetahuan Ikhtisas (berkaitan dgn kursus)
3- KOmunikasi
4- Pengetahuan Am..
*Sila maklumkan rakan2 supaya membawa maklumat yg selengkapnya. Kegagalan berbuat demikian, kemungkinan besar akan menyusahkan diri sendiri.
* Soalan
penemuduga bersifat umum, suka hati dia saja(x lari dari opsyen anda), profesional, matang dalam berhujah. Setiap penemuduga ada kaedah2 mereka sendiri.. Jadi, positifkan diri, berkeyakinan diri, sekli masuk 5 org. Ingat jgn cb monopoli, cb bantu rakan2 anda. Peace..
---------------------------
Yasmin Azmi

assalamualaikum n slm sejahtera...sy just nk share sedikit
mklumat yg sy dpt drp interviewer ismp..hrp sdikit sebyk info ini dpt mmbntu kita..
1, soalan lazim ttg dasar kerajaan tetmasuk yg mudah ttg rukun negara.
2 ttg dasar atau falsafah pend. dasar baru dlm kpm. perubahan2 baru. mbmmbi. kssr. 1m1s.dll.
 3. bidang khisus subjek. hsp sp. pekeliling ttg pnp dan pekeliling hem dan koko
ada juga soalan. uji iq. ketahanan mental. ujian komunikasi. kelancaran dan keyakinan.
---------------------------------------------
ANis Diana

td dia byk tanya psl bidang yg sy ambik.
bidang pend khas.pastu
falsafah pend kebangsaan..
sistem pend sekolah.
parlimen.
undang2
rukun negara.
prosuder nak ubah parlimen.sape yg trlibat.
kami brlima td xbpe boleh nak
jwb psl parlimen td.last2 penemuduga yg trgkan blk.2 org panel.baik2 belaka.jgn risau ye.yg penting confident! :)
better jwb kurang arif kalau xtaw.panel xmrh pun..iv kt putrajaya td.

-------------------------
Cik su

Sy  iv group 4 org (lbh kurg 1jam 15)..step2 mse div..
1.perkenalkan diri..
2.microteaching(4minit)-->sy just buat set induksi..
3.discuss berkenaan pbs(pentaksiran berasaskan sekolah)
4.ade sikit2 dia tnye (kalau dhntr pedalaman ok x, kalau mengajar bukan opsyen mcm mne, sbb ape awk nk jd cg)
-->sblum iv kerani ade pesan soh bc fpk,pipp,nkra --tp hurai ikut ayt sendiri..Gud Luck kawan2 yg bakal iv..doaku mengiringi perjalanan kalian^^,

--------------------------------------
Cik Ally

info: interview spp- x semestinya interviewer tanya soalan pasal NKRA, learning theory.. mcm saya temuduga 9hb, diorg tnye soalan spontan.. KOMSAS English, cth2 situasi dan apa tindakan guru....

-------------------------------------
Naomi Zelda

kpd yang bakal nak g interview, all the best..
pakaian: formal dan sopan, name tag kene pakai skaliprepare
info: spt apa yang slalu d war warkan sblm ini dan jugak isu semasa
apa yang mesti dibawa: pengesahan JPA Wajib. Salinan spt dlm senarai semak, wajib disahkan.
bersedia dgn segala kemungkinan. penemuduga nie, xboleh nak diduga. ada ok, ade yg kureng..

------------------------------------
Norlianti

salam.. sekadar berkongsi... tadi saya dah iv.. soalan yg ditanya mengenai

1.     pendekatan pengajaran (konstruktivisme),
2.     pembelajaran berkesan,
3.     belajar cara belajar,
4.     bilik darjah kondusif,
5.     macam ne nak tarik pelajar cina suka bm (subjek saya),
6.     guru mengajar murid belajar,
7.     pengurusan emosi,
8.     ape nak buat kalau ada 5 orang pelajar lemah dalam pelajaran dll..

itu jelah yg ingat.. hehe... good luck kengkawan iv esok!
-------------------------------

尚雨萱
i jz had my interview 2day at Kuching, Sarawak. Ppl in charge told my relative tat thr are 2 person failed their interview ystrday at kch ( I was in the interview room tat time). when he asked bout d reason they failed it, he said it's bcz they CANNOT SPEAK! so those who r going for d interview soon must try to speak more no matter wat...^^

-----------------------------
Impian Kasih

kwn2 yg belum iv lg... selamat iv... tapi jgn risau sgt... kdg2 die x tya lgsg yg kite baca.. die tya pasal situasi sklh.. mcm ner nk bawa pelajar g lawatan... tp fahamkan la ape itu dasar2 pendidikan.... gud luck guys....

---------------------------

Nur Atikah bt Baharuddin

nk share pengalamn interview baru2 ni..9.2 di PICC..

mcm biase mula2 sesi l perkenalan..sesi soal jwb..
dua soalan je yg ditanya.

1.     -huraikan FPK n KBSM
2.     -budaya kerja guru

dua soalan tp jwpn bkn sng...
soalan pertama,korang kena kaitkn ngan dsr2 pndidikn..(kiteorg pn x tau,sbb jwpn yg diberi x menepati kehendak)

yg kedua npk sng...tp penemuduga x nk jwpn yg biasa..nk jwpn lain dr yg lain..yg bleh gambarkn transformasi pendidikn..

n soalan bonus..ape mksud QAPLUS dlm budaya kerja guru....kesimpulannya jwpn haruslah diluar kotak fikiran..

-------------------------------
Jaren Ng Kok Hou

TESL: Putrajaya (Room 8):

Overall it's quite okay. Interviewers gave us choice whether we want to answer in BM or BI. They comprised of a guru cemerlang (a malay woman) and an Indian 'mangkali' who actually talked more than us (the interviewees). They didn't ask us to introduce ourselves, which I anticipated, nor did they ask us to present a microteaching.
He just bombarded us with a lot of questions:

1.     like NKRA,
2.     budget for education,
3.     teaching methods,
4.     lesson plan,
5.     national philosophy of education (FPN),
6.     and some general questions,
7.     like 'what will u do if your son come late to home',
8.     'will u reward your children if they did something right',
9.     'how to overcome disciplinary problems in school' etc....
Don't worry, I didn't detect any disapproval in their eyes.... I hope I'm right then, hopefully everyone will be able to pass the interview without any hindrance! All the best!

P/s: In this room, we have to 'fight' to answer the questions because they didn't specify questions for us, so in case you meet with friends who are dominant in the group (who try to answer every question), don't be shy to air your opinion! Every one deserves a chance to convince & impress the interviewers! Good luck!

------------------------------
Hizami Li

Alhamdulillah. Dan selesai dah interview. Antara soalan yang aku dapat:

1 - perkenalkan diri n tunjuk cara mengajar selama 4 minit
2 - apa ciri2 guru tidak cemerlang (tidak bagus)?
3 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang tak dengar apa yang kita ajar, buat hal sendiri?
4 - apa kamu nak buat kalau kamu dapat pelajar yang asyik nak jawab soalan kamu, dia tak bagi pelajar lain peluang untuk jawab?
5 - kenapa ko-kurikulum dijalankan?
6 - kalau pelajar tu belajar pon tak rajin, ko-kurikulum pon malas nak join, macam mana nak buat?7 - apa guru yang pegang persatuan/badan beruniform/sukan permainan patut buat supaya semua pelajar aktif dalam ko-kurikulum?
8 - kalau kamu jadi pengetua, apa yang kamu akan lakukan di sekolah? *pembaharuan tak kira dari segi apa, terpulang kat kamu
9 - setuju tak kalau sekolah tak buat streaming kelas? *dari pandai ke kurang pandai
10 - nyatakan kebaikan n keburukan kalau kita tak buat streaming kelas?

Setakat yang aku ingat la. Tapi kalau ada soalan yang aku tertinggal, nanti aku tambah. Hehe. Tapi aku bernasib baik la tak dapat soalan berkaitan dengan fakta sangat. Alhamdulillah. So, pada kawan kawan yang bakal menghadapi interview lepas ni, good luck ye! Kalau ada BLAZER, pakai la BLAZER tak kira lelaki atau perempuan. :)

-------------------------------
Mat Zul

antara soalan Interviu..
1) Audio+Visual+Kinestatik...mcm mana nk gabungkan dlam satu bntuk pengajaran...
2) Pengenalan kepda pengajaran apa yg cikgu kena buat terhadap murid....
3) Kenapa guru muda sekarang nie malas
4) kenapa guru sekarang sering menimbulkan masalah 
5) Bolehkah guru memegang jawatan dalam parti2 politik
6) Otak kiri dan otak Kanan= mcm mana nk ajar pelajar yg lebih kepda kanan dan kiri
7) Apakah intipati yg Utama dalam Wawasan 20208) Kenapakah 1 Malaysia dilaksanakan

-------------------------------------

Nurfarhana Alias

Assalamualaikum..khamis mggu lepas sy g iv di Putrajaya..soalan yg diberikan bnyk kpd pengetahuan am dan isu smsa spt di bawah (ni mn yg sy ingt ok..hee)
a) Perkenalkan diri brgilir dan diberikan soalan individu stp sorg..sy dpt soalan apakah visi malaysia. 
b) bagaimana nk mempertingkatkan thp profesionalisme perguruan
c) apakah 1msia? 
d)apakah program2 di bwh 1 msia?
e)bagaimana nk tarik minat pelajar minat sej
f) berikan kaedah pengajaran sejarah
g) apakah JSU?ape fungsinya?markah dlm JSU dipanggil apa?
h) mcmmn nk tingkatkan prestasi sej melalui kegiatan ko-ku(kami sume major sej)

*maaf ye soalan lain xingt..grup sy duk dlm blik tu lbh krg 1 jam..grup2 sblm tu pn sm..bg yg lelaki lbh baik klu pki blazer..plg pntg mst ade nametag..bw dkmen dlm snri semak dah memadai..panel tgk fail kte sekali lalu je..panel pn sporting bg peluang utk kte btulkn jwpn klu xpsti..yg pntg kne berckp..sblm masuk bilik iv tenang2kn diri..selawat bnyk2 ok..gdluck!:D

--------------------------------

Hani Hariz

Alhamdulillah selesai suda iv d ptrajaya bilik 2...soalan y ditanya sgt mudah tp perlukan huraian y mantap...
1) perkenalkan diri
2) ape itu pendidikan (klu blh nyatakan konsep pendidikan,sbgai cnth,pendidikan menurut imam ghazali )
3) apa y dimaksudkan olh pandai?(serapkan teori pembelajaran,bloom taxanomi)
4) peranan guru wajib menyampaikan ilmu dan ianya bkn utk dijual beli..huraikan

*itu saje,tips: jgn nebes,jwp je ape y kita tau,bnyk kn mmberi pndpt k...P/s: sori xdpt wt dlm word,update gne phone..n all the best 4 the rest..Allah ma'akum:)

-------------------------

Umm Haqeem

KT PUTRJAYA PEIKTIRAFAN JPA KNA BWK K =)
Bilik 2 putrajaya jg slps grup ummu, lbh kepada perbncangan santai...interviwer dato hj dangiran n tuan kamaruddin..mmg best dowg ni...snyum je..sporting, kitrg kna jwb soklan dlm arab dak lukisan dlm malay..huhuh soklan yg dtnya
1) perkenalkan diri
2) knpa kamu nak kerja dgn kerajaan sdgkan kamu sll nk salahkan n mrh2 ngn kerajaan..(tp kami kna jwb kot arab sbb dato dangiran pndai spikang arab hohoh..heheh terkebil2 nk ckp xigt terms sgt..tp belasah je..jgn diam n tnjukkn keyakinan kite )
3) perlu ke marah bg seorg guru..ape definisi marah dlm kamus dewan...n huraikan bla bla kaitkan ngn teori socialis oleh mandura knp ditekankan marah dlm teori ini )
4) then kaitkan marah td dgn teori behavioristic lak cmne )
5) ape visi dan misi kpm..knpa perlu visi dan misi disekolah
6)apa yg dmksdkan dgn taat setia (kaitkan kt skolah n pelajar,ms perhmpunan nynyi lgu ngaraku ikrar tu dh tnjuk taat setia)
7)bgaimana nk capai matlamat mnjadikan insan yg berkebolehan (jwpn serpkn nilai2 murni keseimbgn dan keharmonian tu huraikan) soklan senang , kami bincg sesama kami, interviwer xmrhpun klu slh dye akan btlkan..n lastly dye nshtkan jdlah guru yg penuh kasih syg jgn mrh2, mrh2 pun dgn cara yg btl k...mmg seronok dgn ivwer td..alhamdulillah...i wish u oll best of luck keyh...mudah2an kita smua najjah hendknyaaa..ameen...robbi yassir wala tua'ssir wa tamim bilkheir =))

---------------------------------------------

Jackline Josephine Mini

Baru lps iv...stress nyer sama je ngn b4 iv. tp lega la ckit....perhatian yg br nak g iv tu mcm biasa la bw doc yg sepatutnye. salinan2 buat la pengesahan awl. surat pengiktirafan jpa tu mmg perlu. plg xbley blah...sijil ijazah kta tu mst bw yg dlm Bhs Malaysia ok. Transkrip pun sama. (pengecualian buat grad UTM sbb mmg transkrip dlm BI je). Klo x bw...blk la amik. Klo dkt xpe la kn. Td ada kes sijil ijazah dia ada yg BI je...dia ttgl kat KL (Sya iv kat Kuching). Spp srh dia pos iv guna flight. Last2 dia blk je (tarik diri). ~~Klo fail iv tu lain cite. Doc tu klo x lengkap, myb xkan dpt iv lg.~~

Soalan yg d tya, xlari dr
1.     FPK.
2.     Teori pembelajaran.
3.     Pasal RPH.
tu je utk group kami. sbb yg iv tu mcm kami plak yg iv dia. penemuduga tu byk ckp. lps ktorg ckp dia ulaskan. Walau bagaimana pun...ni sbb kami kump ke-3. 2 group b4 kami, byk gk yg d tya. N rasa tekanan sgt2. Sbb penemuduga tu org yg strict. 

Penemuduga adlh Tuan Haji ape tah...dia nih penemuduga kat alor setar, kedah ari tu. Ari ni dia kat Kuching....Esk, kabar nyer dia kat Kota Kinabalu. (klo ada yg nak kena iv ngn haji nih, xpyg la sibuk2 ngn isu sms n opsyen korg...dia cuma nak uji pengetahuan kta dlm subjek falsafah, teori pnp...tu je).

-------------------------------------------
Murinz Alonzo-Pendidikan Khas

dah lepas dah temu duga SPP 2hb punya....saya ambik p.khas.....sooo soalan mmg menjurus kat bidang tue....apa pon...kebanyakan rakan2 yg kena temu duga hari nih kena soalan berkaitan FALSAFAH PENDIDIKAN.....pastu ada jugak pasal TEORI PENDIDIKAN....kena hurai jugak la isi2 nya...coz dorang lebih fokus kat cara kita huraikan isi...pas2 ada jugak kitaorg dberikan peluang utk mjalankan p&p selama 5min...yg lain ambil peranan jadi pelajar...pas2 kita kena komen p&p yg rakan dah buat...tu jer kot?temu duga dalam 1jam...sooo...kena pandai putar belit soalan...

p/s: penemuduga memang pandai saikooo!!! fuuhhhhhh.....

----------------------------------
Mohd Hafizul

ni soalan yg saya kena
1)cerita perasaan anda bila dapat temuduga spp
2) terangkan peristiwa yg memmbanggakan anda dalam minggu lepas
3)1s1m-maksud..
4)kali terakhir anda menderma..
5) cara penerapan nilai murni oleh guru..
6)kaedah pengurusan kelas....bilik n0 3....

-----------------------------------

Wan Faridah Wan Isa

salam info utk kwn...gud luck kwn yg bakal menghadapi temuduga...kwn2 jgn risau la...tak de ape2...janji yakin...

dokumen 2 seperti dalam senarai semak...mesti bwk yg ori n salinan....1.i/c2.sijil kelahiran3.spm/stpm {pastikan bwk sijil bkn slip}4.transkip5.sijil ijazah{wajib ada}

TEMUDUGA SPP DIHOTEL SERI MALAYSIA KUALA TERENGGANU BILIK no 3.program: mejor SAINS RUMAHTANGGA minor kemahiran hiduppanel ad 2 org...ALHAMDULILLAH tuan haji sangat baik...seorg lg tu 2 dr pegawai spp kot..

soalan yg tuan haji tya:
1.master chef
2.maksud pemikiran mencapah{ nk jwapan kreatif}
3.Falsafah pendidikan kebangsaan(FPK)
4. kenape SRT di tukar ERT
5.ad 1 soalan 2 kamnk tgk kreatif ke tak jawapan 2kalu ayam berkokok,kalu itik berjalan,kalu kuda berlari,kalu katak melompatapa yg nampak dr binatang 2...nk jwpan kretif..
6.matlamat ert

dari panel sorg lg 2
1.bg cadangan cara mengatasi masalah displin pelajar??soalan ni je...dasar pasal pendidikan 1 pon tak ditanya...alhamdulillah....dah selesai da...

----------------------------------------
Sayla Mghazali--IT

alhamdulillah kengkawan..sy dh slmt iv..td mula2 msuk cam biasa perkenalkan diri..
1)soalan pertama yg ditanye adalah agensi yg terlibat lam bidang ICT,setiap calon kena jwb satu soklan..
2)dr jwpn tu,ade soalan lg..seterusnya soalan yg berkaitan... ngn isu semasa..sy bg cth Datok Hassan Ali td..kalo jwb psl Baucar 1M,KR1M ke,semua tu dh lapuk dia kata..korang kena rajin2lah tgk buletin utama tu..yg mn selalu kuar brita,yg tu dikira isu hangatlah..
3)last skali berkaitan ngn subjek kitorang,ape itu hacking,input n output,LAN,WAN..itu je.kesimpulannya,apa yg kami bc sumer xmasuk..hehehe..

-------------------------------------
Ridzuan Dan Ridzuan

1.2.12, Rabu. 7.30am, Temuduga di Alor Setar bersama YBHG. DATUK MD MUKHTAR BIN BOERHANNOEDDIN.Temuduga secara kumpulan 6 orang.

1. Tak perlu perkenalkan diri, sesi secara santai, masuk letak fail, Datuk tu dah tanya..
2. Sesi microteaching, tajuk suka hati
3. Soalan pertama. Negeri-negeri Semenanjung, sistem pentadbiran ada Exco-exco. kenapa di Sabah, Sarawak ada menteri-menteri.
4. Apakah itu 20 points, 20 tuntuntan.
5. Ketua Agama Islam negeri Sabah.
6. Kenapa Brunei memilih untuk tak masuk dalam Malaysia.
7. Tanggungjawab seorang guru.

--------------------------------
Raff'z Ahmad

ni sedikit perihal temuduga

soalan sy(bilik 3,TRG).
1. guru sejarah adalah golongan yg kritis, bg contoh kritis.
2 bagaimana nk serapkan unsur ketuhanan kpda pelajar yg tiada tuhan(di sabah srwak).
3. berkait dngan pengurusan bilik darjah (panel create satu senario dan diminta respon. kira soalan jerat la)
4. cara nk jadikan pengurusan perpustakaan lebih berkaliber(di luar kotak pemikiran).
5. Bagaimana nk tanamkan minat membaca di kalangan murid

----------------------------
hani hafiza

(bilik temuduga 1, putrajaya)
panel pengarah spp tan sri zulkarnain n pengetua sek pn halimahton
msa mula2 nk start panel bt lwk nk hlangkn rsa gugup kta.
1.dia suruh perkenalkan diri dlm bntuk micro teaching n teruskn ngajar.
2.dia tanya apakh ciri2 y perlu ada pd guru pend moral
3.apakah teknik y kamu gna utk tarik mnat plajar utk blajar pend moral.
lps 2 d ia byk bg nasihat jer.panel byk bg smgt kt ktorg.lastly dia ckp ciri2 guru sy ader nmpak pd kamu.dia ckp insyallh kamu akn dpt tmuduga ni.mmg best sgt.lgsg x rsa ggup bdpn ngn pnel.dia sndr ckp dia x ska nk ggalkn org.

-----------------------------
Azlina Ramli

salam semua,ni antara soalan2 intvw group kami pg smlm td di Putrajaya,(major IT, minor maths & BM)
1. Rukun negara dlm susunan yg btul?
2. peranan ketua panatia, siapa yg lantik panatia?
3.kaedah yg digunakan dlm P&P. sorg terang 1
4. bagaimana nk tanam minat membaca pd student?
5. bagaimana ko-k membantu akademik pelajar & prestasi sekolah? bgmn ko-k bentuk student?
6. visi MALAYSIA / wawasan 2020
7. bagaimana nk atasi n beri kesedaran kpd student mengenai obesiti?
8. apakah budaya sekolah?

soalan bnyk mengenai pendidikan & sekolah. kdua2 intviewer group kami pengetua sekolah.good luck :)

-----------------------
Azizah Sadeli

salam semua,ni antara soalan2 tviu group saya ber3 pg td di Putrajaya,(major IT, minor maths & TESL)
1. knp nk jd cikgu?
2. pengurusan sek semua ade brp bidang?
3. nyatakan bidang2 tu (stp sorg kna terangkan 1 bidang, bidang lain nyatakan je)
4. bagaimana nk mengajar maths/BI guna ICT?
5. bagaimana ko-k membantu akademik pelajar & prestasi sekolah? (ni kna bg cth utk stp unit uniform, kelab & sukan - pilih 1 unit/kelab/sukan & bg cth)
6. ciri-ciri guru cemerlang7. falsafah pendidikan negara & utk apa falsafah ni.
8. bagaimana Puteri Islam dpt meningkatkan pencapaian pelajar dlm Pend Islam
7. kaedah pengajaran yg sesuai utk mngajar ICT. (xplain bgmana & knpa)
8. gagasan 1 Malaysia & program2 ape yg dsediakan kjn utk 1Malaysia ni.

byk psl pendidikan & sekolah sbb sorg interviewer tu pengetua sek.susah kan? :)smoga bermanfaat & gd luck utk semua.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment